Nasveti kako preživeti prijeten božič z demenco

Božič je lahko zelo naporen praznik za vsakogar. Kadar je v družini prisotna demenca, pa še toliko bolj.  V nadaljevanju je nekaj nasvetov kako ga preživeti čim bolj prijetno, tako vi kot vaš družinski član z demenco.

Poslušanje poznane božične glasbe in obujanje spominov s pomočjo fotografij

Poslušanje stare glasbe in prebiranje albumov s fotografijami lahko pomaga pritegniti osebe z demenco, da sodelujejo poleg tega pa daje prazniku poseben pridih.

Božične okraske postavite zgodaj, vendar postopoma

Namesto, da stanovanje okrasite čez noč, načrtujte vnaprej in postavite božične okraske postopoma. Osebe z demenco se tako počutijo bolj udobno in se navadijo na praznične spremembe.

Razporedite obiske družine

Veliko število gostov hkrati je lahko preveč, zato družino in prijatelje prosite, da v času praznikov prihajajo ob različnih urah. Kadar ostanete pri prijateljih ali družini čez noč se prepričajte, da so sobe in hodniki varni in dobro osvetljeni. Pomaga, če vrata sob označite kot na primer kopalnica. Tako bo oseba z demenco samostojnejša.

Ustvarite mirno sobo

Ko postane dogajanje preglasno, eno izmed sob namenite »mirni sobi«, kamor se lahko oseba umakne vsemu hrupu. Tudi skrbniki in negovalci morajo kdaj pa kdaj zadremati.

Naj bo rutina čimbolj znana

Božični dan običajno pomeni spremembo rutine, vendar lahko s tem, da so obroki ob istem času in v znanem okolju, osebi z demenco zagotovimo sproščeno okolje.

Bodite pozorni na hrano

Božično kosilo je lahko težko za nekoga, ki ima težave s hranjenjem. Prepričajte se, da porcije niso prevelike.

Pojdite na zrak

Pa čeprav je zunaj mrzlo se primerno oblecite in pojdite na svež zrak (če lahko).

Vzemite si čas in uživajte božič

Pomembno je, da tudi vi uživate praznike zato si vzemite čas in naredite stvari, v katerih uživate na božični dan.

Pazite kaj jeste

Ljudje se na božič običajno prepustijo. Pazite, da tudi tokrat pojeste dovolj sadja in zelenjave in popijete zadostno količino tekočine.

Vzemite si čas za pogovor

Z demenco se vam ni potrebno soočiti sami. Govorite o njej s prijatelji in kadar potrebujete nasvet ali samo pogovor z nekom, ki razume.

Povzeto po Alzheimer Scotland

2017-01-13T14:14:33+01:00 20. 12. 2016|novice|0 komentarjev